top of page
Search
  • Writer's picture_lovelybookshelf

Soren Sveistrup - Čovjek od kestena

Prijevod - Iva Tomečić

Originalan naziv - Chestnut Man

Nakladnik - Fokus komunikacije d.o.o.

 
"Kestenjaru, javi se. Kestenjaru, javi se. Nosiš li u vreći svojoj kestene i meni? Ostani još malo pa onda dalje kreni."

Kada uz tijelo mrtve žene kojoj nedostaju udovi pronađu figuricu kestena, shvate da ih najnovije brutalno ubojstvo povezuje sa slučajem djevojčice koja je nestala prije godinu dana, a njeno tijelo nikada nije pronađeno.

Ubojstva ne prestaju, a čovječuljaka od kestena je sve više. Je li policija zaista u zatvorila osobu odgovornu za nestanak Kristine ili su bili potpuno u krivu te pravi krivac hoda slobodno, brutalno ubija žene i ostavlja upečatljive tragove za sobom?

Pred detektivima je težak i nemilosrdan zadatak.


 
'Anne Sejer-Lassen visi u malenom gustišu. Ispod ruku ju podupiru dvije grane pridržavajući njezino premlaćeno tijelo. Bosa joj stopala vise nad tlom a glava joj je pala na prsa tako da duga, lepršava kosa zaklanja njezino lice. Kad joj se Thulin približi, shvati što joj je bilo čudno: ruke Anne Sejer-Lassen prekratke su. Obje šake nedostaju. A onda ga ugleda. Čovječuljak od kestena proviruje uz mesa lijevog ramena Anne Sejer-Lassen. Thulin pomisli da izgleda kao da se ceri."

 

Ne sjećam se kada me je zadnji put krimić ovako dojmio i oduševio. Posljednji put kada se to dogodilo bilo je početkom prošle godine i otada su mi svi zapravo bili okej... do Čovjeka od kestena.

Knjiga odmah počinje brutalno, što me je iznenadilo. Inače obožavam kriminalističke dokumentarce, pogotovo one o serijskim ubojicama koje su snimljene po istinitim događajima. Mogu vam reći da ova knjiga odiše baš time. Uživite se momentalno i u glavi možete posložiti slike svih brutalnih događanja, a vjerujte mi ima ih dosta. Priča je dinamična, zanimljiva, a glavni likovi su odlični i nimalo naporni ili iritantni. Sviđa mi se koliko su hrabri, snalažljivi i pametni. Thulin i Hess su idealna kombinacija u knjizi. Savršeno su se dopunjavali koliko su god možda u početku smetali jedan drugome. Ali drago mi je što se njihov odnos razvio te da su su shvatili da se savršeno podudaraju i nadopunjuju kao kolege.


 

Na zidu podruma, iznad policajčeva tijela, nalaze se tri rasklimane drvene police. Prepune su figurica od kestena: muških, ženskih, životinjskih. Velikih i malih, nekih nedovršenih koje još nemaju sve sve udove, drugih prašnjavih i prljavih. Sve su nijeme, praznih očiju, nalik malenim vojnicima, zastrašujućoj armadi izopćenika."

 

Sam lik ubojice je pametno izmišljen i spisatelj je jako lijepo povezao sve događaje. Počevši od onih koje saznajemo na početku knjige te one o kojima čitamo praktički na kraju. Knjiga ima skoro 500 stranica, ali nije razvodnjena niti naporna. Stalno saznajemo nešto novo u vezi slučaja i, ako ste kao i ja da stalno razmišljate tko bi mogao biti ubojica, navedu vas na krivi trag i vratite se na početak. Prvo sam bila razočarana jer sam mislila da je ubojica netko sasvim deseti, ali kada se sazna tko je i da sam bila u pravu... samo ću reći da sam bila ponosna na sebe i razmišljam da ću od kuhara prijeći u detektive!

Šalu na stranu, knjiga mi je fantastična. Kraj mi je savršeno legao i vuče vas čitati još i iako ste pročitali skoro 500 stranica, želite još.


Ako volite jezive i brutalne krimiće uz koje će vam vaše moždane vijuge stalno raditi i željeti ćete još, "Čovjek od kestena" je baš za vas!


Do čitanja!

21 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page