top of page
Search
  • Writer's picture_lovelybookshelf

Brit Bennett - "Moja nestala polovica"

Originalan naziv: "The Vanishing Half"

Prijevod: Aleksandra Barlović

Nakladnik: Mozaik knjiga


 


 

Desiree i Stella Vignes su blizanke odrasle u malom gradu Mallard, u Louisiani. Mlade crnkinje čije živote pratimo od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nezadovoljne svojim životima, bježe iz Mallarda u New Orleans za boljim životima. Zbog neobično svjetle puti, djevojke se lako moglo zamjeniti za bjelkinje. Stella je to shvatila i iskoristila te nakon nekog vremena, nestala. Desiree je ostala sama, pateći za svojom sestrom. Njenom nestalom polovicom.


 


Vrlo, vrlo lijepo pisana knjiga. Nevjerojatno čitka i zaista se brzo čita. Kompletna knjiga je zanimljiva. Vodi nas kroz živote Stelle, Desiree, njihove djece te okrutnost koja ih je pratila jer su imale drugačiju boje kože. Osim toga što nam knjiga govori o njihovim putevima, govori nam koliko je rasizam u ono vrijeme bio prisutan. Ima ga i dan danas, naravno. Ali tada, pogotovo šezdesetih, bjelcima je to bilo sasvim normalno. Rutina, kao ispijanje kave svaki dan, tako i mržnja prema drugim rasama. Osim rasizma, tu je bila riječ o homoseksualnosti, homofobizmu te transeksualnim osobama. Zaista je, neočekivano, sve obuhvaćeno.


 

Nisam mogla shvatiti neke stvari. Način na koji je Stella postupila te samoj sebi dopustila da utone u sve te laže i usamljenosti koje su je pratile. Razumijem da je trebala i nadala se boljem životu. Ali je li to zaista život? Voditi se kao netko drugi, nositi grižnju savjesti na svojim leđima i u isto vrijeme biti toliko licemjeran i predstavljati se kao Stella, bjelkinja te na ružne načine skrivati svoj pravi identitet? Ne, ne mogu to shvatiti. Da, imala je ružan život i to čemu su svjedočile ona i Desiree ne opravdava njena postupanja prema svojoj obitelji, majci i sestri. Iako su blizanke, po meni, sasvim dvije različite osobe s različitim karakterima. Zbog načina na koji je odlučila živjeti, još više se zakopavala u prošlosti koju nije mogla otresti.



 



 


Brit Bennett nam lijepo pokazuje razliku između rasa, čak mislim da je to dosta uljepšano za razliku kako je zaista bilo. Likovi nisu kompleksni, zapravo vrlo jednostavni u kompliciranom i teškom svijetu. Jedino tko je bio kompliciran (po meni) je Stella, a u sve to je povukla svoju kćer Kennedy koja mi je nije svidjela jednako kao i Stella.





 

O likovima bih mogla još puno, ali ne želim jer se bojim da ću previše otkriti. Više nego što sam sada. Želim samo reći da se ovu knjigu isplati pročitati. Obiteljska drama, protkana tajnama ali u isto vrijeme lijepa priča jer je to obitelj koja je svejedno bila spremna oprostiti.


Od mene preporuku imate, "Moja nestala polovica" je knjiga koju možete pročitati praktički u jednom danu. Zanimljiva je jer čitamo o generacijama, promjenama koje su s godinama dolazile, djevojčicama koje su odrasle i dobile svoje djevojčice. Toliko različite ali ih povezuje tužna prošlost koja će ih pratiti dokle god su žive. Prošlost koju će nositi u budućnost.


Hvala na čitanju!

38 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page