top of page
Search
  • Writer's picture_lovelybookshelf

Natasha Lester - "Francuska fotografkinja"

Originalan naziv - "The French Photographer"

Prijevod - Silvija Čolić

Nakladnik - Egmont d.o.o.


 



 


U jeku drugog svjetskog rata, Jessica May odlazi u Europu da bi pisala o ratnim zbivanjima i fotografirala svaku grozotu koja se tada događala. Ali nije očekivala sve ono što će zapravo doživjeti. Razaranja, bol i tuga. Ali uz sve to, nekolicina muškaraca pokušati će joj zagorčati njeno vrijeme tamo, raznim podbadanjima jer kao žena, nije imala tamo što raditi. Ali uz pomoć kapetana Dana Hallwortha te malene Victorine, Jess upoznaje i drugu stranu rata. Hrabrost, nadu i koliko je ljubav zapravo jaka.


 



 


Ja sam naprosto oduševljena ovom knjigom. Svakim poglavljem, bila to priča od D'Arcy ili od Jess. Čitamo o dva različita vremenska razdoblja. Jessica, od 1942. godine i od D'Arcy 2005. godina.

Lijepo i čitko štivo koje vas neće ostaviti ravnodušnim. Jako mi se svidjelo koliko je zapravo napisano o tom ratnom vremenu. Ovo nije samo ljubavna priča. Priča o vojnicima, strahote koje su prolazili i kako su preživljavali to vrijeme. Hrabrost koju su imali, bilo to muškarci ili žene. Prekrasno ali u isto vrijeme toliko tužno, tjera vam suze na oči.


 



 


Hrabrost žena u knjizi je prekrasna, zastrašujuća i nadasve inspirativna. Ali to što su one morale proći i koje borbe su vodile da bi ispričale svoju priču i rekle što imaju, bila je strašno tužna i teška. Pogotovo jer smo svi svjesni da je tako zaista bilo. Postojale su te žene, novinarke, fotografkinje koje su, jednako kao i muškarci bile spremne dati svoj život. Samo da se istina ispriča i da svijet sazna što se događalo za vrijeme rata. Prekrasna knjiga.


 


 

Lik Jessice May je odličan. Zanimljiv i neustrašiv. Nije dala na sebe, oštra na jeziku i toliko hrabra da bi se i muškarci mogli sakriti kraj nje. A zašto to kažem? Zato što je njen lik zaista postojao. Ne pod tim imenom već pod imenom Lee Miller. Skidam kapu za sve što su sve te žene postigle, makar im to nije bilo priznato. Tek mnogo godina kasnije. Puno njih je zaboravljeno i nikada nisu dobile što su zapravo zaslužile već su neki drugi te zasluge preuzeli.


 


 

Uz to što nam govori o strahotama, imamo priliku upoznati prekrasan ljubavni par i čitati o ljubavi koja se ne viđa svaki dan. I baš ta priča je davala savršenu ravnotežu ovoj tužnoj i teškoj temi. Dan i Jess, dugo ću ih pamtiti.

Isto tako obitelj. Par generacija koje otkrivaju tajne, ali svejedno puni ljubavi i razumijevanja. Oni koji su bili vrlo mali za vrijeme rata ali su se svejedno morali nositi s time što je život pružao u to vrijeme. Ili oni koji o ratu znaju samo kroz priče. Sve ih to veže.


 


 

Ako volite knjige na ovu temu, ovo je knjiga baš za vas. Čitati ćete o hrabrosti, ljubavi koja je spremna za svaku žrtvu i nadi da će sve doći na svoje kad tad, da nešto bolje postoji. Ali najviše od svega, oprost. Da smo spremni praštati. I da moramo praštati, jer nitko od nas ne zna što život nosi i moramo iskoristiti svaki tren. Pogotovo reći i pokazati onima koji su nam bitni koliko nam je stalo do njima.


Hvala na čitanju!

23 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page