top of page
Search
  • Writer's picture_lovelybookshelf

Robin Hobb - "Ubojičin učenik"

Originalan naziv - Assassin's Apprentice

Prijevod - Mate Maras

Nakladnik - Lumen izdavaštvo d.o.o.


 


 

Fitz dolazi u Jelenju Tvrđu kao dijete. Izvanbračni sin princa Chivalryja kojeg nikada nije upoznao jer se, nakon što se saznalo za Fitza, odriče prijestolja i odlazi iz Jelenje Tvrđe sa svojom suprugom daleko od njega i svog doma. Odgaja ga Burrich, stari ratnik i prijatelj Chivarlyja. Uzima ga pod svoje.

Jednog dana kralj Shrewd pozove Fitza i daje mu do znanja da iako je kopile, čeka ga veliki zadatak. Uz to što ga uče kako se treba pravilno ponašati kao dio kraljevske obitelji, noću, daleko od svih u samoći, uče ga umorstvima. I to je samo početak svega što čeka mladog Fitza, sve kušnje koje će proći i borbe koje mora preživjeti.


 

Svašta bih mogla napisati što se još događa u knjizi, ali neću. Ovo je samo mali komadić čuda knjige zvane "Ubojičin učenik". Već sam spomenula kako nisam pročitala mnogo fantasy knjiga te da sam nova u ovom žanru. Pa, pitam se, zašto mi je trebalo toliko dugo?

Roman me uveo u drugu dimenziju, nije naporna s previše događaja, nebitnih likova ili tisuću opisa prirode ili ljudi. Spisateljica opisuje Jelenju Tvrđu s takvom lakoćom i isti tren sam u glavi mogla posložiti sve te zidine, likove i svaku životinju o kojoj govori. Ne znam kako bi bilo da sam pročitala na engleskom jeziku, ali naš prijevod je fantastičan i mislim da je to jedan od većih razloga zašto sam knjigu doslovno gutala kada sam se napokon prepustila čitanju.

 

"To je umorstvo. Ubijanje ljudi. Istančano umijeće diplomatskog ubojstva. Ili osljepljivanje, ili oglušivanje. Ili slabljenje udova, ili uzetost, ili razoran kašalj, ili spolna nemoć. Ili rano podjetinjenje, ili duševna bolest. Ili... ali nije važno. Sve je to bio moj zanat. I bit će tvoj, ako pristaneš. Samo znaj, od samoga početka, da ću te učiti kako se ubijaju ljudi. Za tvoga kralja."
 

Likovi su dobro osmišljeni i realizirani. Zlikovci odlično opisani i jedva sam čekala saznati njihove sudbine. Fitzova hrabrost je bila pravo osvježenje u moru raznih likova. O njemu čitamo od njegove najranije dobi pa do one mladenačke. Odrastamo uz njega, pratimo njegov život kroz rad sa životinjama te učenju o umorstvima i kako postati pravi ubojica. Ali moram priznati da su mi likovi Chadea i Lude najdraži. Fitzovi prijatelji koji su bili uz njega. Pogotovo Chade koji mi je bio toliko drag zbog posebnog odnosa prema Fitzu. Na trenutke je bio toliko blag prema njemu, kao otac prema sinu. Luda mi je u početku bio nejasan i nisam znala što bih mislila o njemu, ali s vremenom me počeo fascinirati. Nadam se da će njegov lik biti i u drugom nastavku koji me čeka.


 


 

Doza magije, tj. Opsjene me oduševila. Način na koji je spisateljica to opisala i dočarala nama čitateljima. Pokazala nam je u detalje što je njeno značenje Opsjene i magije koju taj čin sadrži.

Isto tako Fitzova povezanost sa životinjama. Volim životinje, posebno pse pa mi je taj bio vrlo zanimljiv.


"Opsjena je, najjednostavnije rečeno, premošćenje misli od jedne osobe do druge. Može se iskorištavati na razne načine. Za vrijeme bitke, primjerice, zapovjednik može slati jednostavne obavijesti i zapovijedi. Ali ako je tko nevjerojatno darovit, on može težiti k tomu da izravno govori sa Starnicima, s onima koji su nižsamo od bogova."

Ovo je tek prvi dio Farseer trilogije i drago mi je što znam da me na polici čekaju i ostali djelovi. Veselim se čitati opet o njihovim životima, a posebice o Crvenim brodovima. Na trenutke me hvatala jeza i super mi je što je Robin samo započela temu o tim zlikovcima te što više saznajemo o tome u drugom dijelu.


 
"Bila je to noć iz nekog sna, i kad sam pogledao niz more, duh Crvenog broda sjekao je stazu mjesečine ulazeći u pristanište. Trup mu je bio dugačak i gladak, i jarboli bez jedara, dok je klizio u luku. Crvenilo trupa i pramca blistalo je kao svježe prolivena krv, kao da je brod plovio kroz potoke sukrvice umjesto slane vode."

 

Od mene imate ogromnu preporuku, bili fanovi ovog žanra ili ne iskreno vjerujem da bi vam se svidjelo. Način pisanja, početak svakog poglavlja gdje saznajemo nešto o tim narodima, njhovim vjerojanjima, a onda hrabri ljudi, poveznost onih koji imaju toliko različite živote a zapravo su slični zbog njihovim isprepletnih sudbina... Stvarno imam još puno toga reći, ali ne smijem jer ću napisati nešto što ne bih trebala, a onda pokvarila vaše uživanje u čitanju! Samo ću reći da nećete požaliti ako primite ovu knjigu u ruke!


 
"Ti si kopile, Fitz. Mi smo njima samo apsolutna nužnost za njihovu vlastitu sigurnost. Dosta sam te toga naučio, ovih nekoliko posljednjih godina. Ali zadrži ovu lekciju najdublje u srcu i drži je uvijek na pameti. Ako ikada postupiš tako da im više ne budeš potreban, oni će te ubiti."

 

Hvala na čitanju!


18 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page