top of page
Search
  • Writer's picture_lovelybookshelf

Simona Ahrnstedt - "Sve ili ništa"

Originalan naziv - Allt Eller Inget

Prijevod - Tihana Kvočić

Nakladnik - Fokus komunikacije d.o.o.

 


 

"Lexia Vikander je marljiva i pametna žena koja radi kao copywriter u marketinškoj agenciji. Inače jednostavna i pribrana, u posljednje vrijeme osjećaj pritisak zbog svojeg viška kila i načina na koji ju drugi promatraju. I ovako nisko samopouzdanje, sada se krene još više urušavati.

Kao da nema dovoljno problema, saznaje da tvrtku u kojoj radi preuzima netko novi. Nepoznati vlasnik. A kada je shvatila da je njen novi šef zapravo muškarac kojeg je upoznala u baru, pijano ga poljubila i na kraju večeri povraćala po njemu, željela je propasti u zemlju. Hoće li je najnoviji događaji pokolebati ili će Alexia napokon pokazati koliko je sposobna da se izbori za sebe?"


 
"Ovo nije bio muškarac kojeg je upoznala u Sturehofu. Zapravo je počela sumnjati u njegovo postojanje; možda je bio samo plod njezine mašte, u kombinaciji s previše pića."

 

Alexia mi je postala momentalno super lik. Jako simpatična i smiješna. Adam na trenutke strašno iritantan, pogotovo u početku kada ni sam nije znao što želi. Izigravati opasnog šefa ili lika koji pada na šarm drage Alexie?

Ono što mi se svidjelo je to što je Adam opisan kao realan i normalan kada uđeš dublje u knjigu. Nijednom nije nazvao Alexiu pretilom ili debelom. Nijednom u njegovim mislima nije bilo komentara na njenu težinu. Gledao ju je kao na ženu, predivnu i posebnu. Baš kakva je svaka od nas.


 
"Oprosti, nisam razumio?" -upitao je
" Debela sam", rekla je
Očima je automatski prešao preko njezina tijela, preko izdašnih grudu, privlačnih kukova, svega što je za njega predstavljalo jedinstvenu Alexiu Vikander."

 

Bilo mi je žao čitati koliko je Alexiji teško i koliko se borila sa svojim nesigurnostima. Bila je svjesna sebe, rekla bih čak i previše. Ali opet, ono što je proživljavala cijeli život, konstantna omalovažavanja na račun njenog izgleda, onda nije niti čudno. Pogotovo mi je žalosno jer na početku knjige je stvarno bila sretna sa svojim izgledom i sama sa sobom. Ali onda je bila dovoljna jedna osoba da sve to uruši.

A to me dovodi do toga što spisateljica lijepo daje do znanja koliko smo svi pod utjecajem drugih i uvijek, ali uvijek imamo potrebu uspoređivati se s drugima. Uspoređivati svoje tijelo, svoju pamet s drugim ljudima. I nevjerojatno kako baš uvijek shvatimo kako ta druga osoba ima predivne noge, dok su naše debele. Ili savršen ten, dok naš nije. Previše postajemo nesigurni. A to se dogodilo i Lexiji. I trebalo joj je da shvati da je posebna na svoj način i da koliko god želi da ju drugi prihvate takvom kakva jest, prvo mora prihvatiti sebe. I još jedna jako, jako lijepa poruka od Simone.


 
"Usta su joj bila suha, ali više nije osjećala strah. Sad je tu, potpuno izložena, potpuno iskrena u svoj svojoj predivnoj nesavršenosti. I osjećala se sjajno. Kad se odvažila istupiti, kao da je osjetila neku novu hrabrost."

 

Ljubavna priča je sladak kliše, baš onako kako volim. Malo drame, malo seksi situacija, ali na kraju topla i iskrena ljubavna priča. Na trenutke smiješno, što mi se također svidjelo. Adam je, jednako kao i Alexia, emocionalno sazrijevao kroz knjigu i s vremenom počeo vjerovati da je ljubav moguća ako se prepusti. Feel good knjiga koja progovara o bitnim temama iz svakodnevnog života, o samopozdanju, ljubavi i tome da je najbitnije kakvi smo iznutra. Alexia i Adam su savršen primjer.


 
"Želio ju je, zaprepašteno je shvatio. Iako zaprepaštenje nije sasvim odgovarajuća riječ. Želio ju je od trenutka kad ju je prvi put ugledao, ali ti su ga osjećaji čežnje potpuno preplavili. Želio ju je sada, danas. Sebično i egoistično."
 


I uz sve to, super su mi sporedni likovi. Jako, jako volim kada autori stvore predivne likove prijatelja punih potpore i dobrote. A u ovoj knjizi takvu dobrotu čitamo kroz likove Siri, Dine i Bashir. Željela sam još čitati o njima i njihovim anegdotama. Siri me posebno fascinirala. Hrabra i neustrašiva, uvijek tu za Alexiu ali uvijek iskrena i realna prema njoj. Pravi primjer prijatelna.


Sve u svemu, do mene imate preporuke za ovaj ljubavni roman! Nije "ljigavo" romantično, progovara o današnjem društvu, podlim ljudima koji na kraju dobiju što i zaslužuju te nas može lijepo naučiti što je bitno i da moramo naučiti voljeti sebe i sve svoje nesavršenosti jer na kraju dana, to smo mi. Savršeni takvi kakvi jesmo!


Do čitanja!



18 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page