top of page
Search
  • _lovelybookshelf

Stephen King - "Tajne Salema"

Prijevod - Jelena Pataki Sumiga

Nakladnik - Vorto Palabra d.o.o.

Originalan naziv - Salem's Lot

 
 

Ben Mears, spisatelj, vraća se u svoj rodni kraj Jerusalem's Lot (Salem's Lot) nakon mnogo godina. Vratio se kako bi napisao knjigu o kući koja ga opsjeda od ranog djetinjstva. Zlokobna, napuštena Marsten House kuća. Prate ju jezivi događaji, a i Ben sam je proživio najgore trenutke u toj kući kada je vidio duha.

Mears se sprijateljuje s ljudima iz Salem's Lota te uz njihovu pomoć želi saznati što se događa u tom gradu i stoje li Marsten House i osoba koja je kupila tu kuću, Barlow, iza svih tih misterioznih nestanaka stanovnika. Horor i grozote koje će uslijediti na nekima će ostaviti trajni pečat dok će druge pojesti mrak.


 

Osobno mogu reći da mi je ovo druga po redu najdraža Kingova knjiga. Volim vampire i priče o ukletim kućama, a u Tajnama Salema dobivate oboje. Negativci i pozitivci su jasni od samog početka, najgore (ili najbolje) od svega je to što je glavni negativac toliko dobro osmišljen da ga zavoliš. Ili zavoliš mrziti? To je na vama da odlučite a kod mene je i jedno i drugo.Opisi tih vampira, proces njihovog nastajanja, ali i uvid u to da su prije toga bili ljudi, a sada odjednom čudovišta koja bi proždrla sve pred sobom. Kako doživljavamo njih sve kroz očiju njihovih poznanika te i oni samo vide da nisu ni blizu onoga što su bili kao ljudi. Najdraži dio svega toga je da sam zaista dobila dozu horoca koju sam očekivala od ove knjige. Nije mi bilo ugodno u određenim scenama s glavnim negativcem ili kada bi koji drugi vampir pokušao namamiti čovjeka k sebi.

Poseban plus dobivaju trenuci kada su u noći ti preobraženi izlazili na ulice i tražili sljedeću žrtvu.


Pratila me je nelagoda i strahovala sam za naše glavne junake. Odmah sam shvatila da nitko neće biti pošteđen što se moglo zaključiti odmah s prvim pogledom na knjigu. Pokušavala sam ne vezati se za njih što nije bilo lako, pogotovo kada je u pitanju bio hrabrica Mark.


 


 

Kada se krenula odvijati prava radnja te sam ušla u samu srž priče, Tajne Salema su me instantno uvukle i nesvjesno bih pročitala po stotinjak stranica. Ako volite dobre, strašne priče o old school nemilosrdnim vampirima, onda je ova knjiga sto posto za vas. Osjetiti ćete strah, trnce, nelagodu ali i tugu. Sve što nam King najbolje zna pružiti. Ali svakako ne štedi ni nas kao čitatelje jer puno toga proživljavamo skupa s likovima!

13 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page